Vergroen je gemeente

geef het onderwijs in uw gemeente
een impuls met een inspirerende seminar!

Binnen veel gemeenten is 'vergroening' van onderwijs en school (-omgeving) een belangrijk aandachtspunt. Groene schoolpleinen zorgen voor betere afwatering, natuur- en buitenonderwijs zorgen voor gezonde en bewuste bewoners en groene schoolpleinen en schoolmoestuinen kunnen een uitstekende aanleiding zijn voor participatieprojecten die bijdragen aan de sociale cohesie in een gemeente.

Om binnen een gemeente een stevige, structurele start te maken (of volgende stap te zetten) richting een gezondere school en schoolomgeving heeft De Groene School een programma samengesteld dat door gemeenten aan de 'eigen' scholen kan worden aangeboden. In één ochtend of middag worden door drie sprekers aandachtspunten, mogelijkheden en valkuilen behandeld en is er alle ruimte om vragen te stellen en praktijkcases te behandelen. 

De Sprekers

Henk Luijk is initiator en 'kartrekker' van De Groene School, maar van oorsprong hovenier. Hij heeft veel ervaring in de groenaanleg voor zorg en onderwijs en weet als geen ander wat de pijnpunten en blokkades zijn voor scholen. In een korte presentatie neemt hij u mee door de school en schoolomgeving en het belang van aandacht voor groen, binnen én buiten. Praktische zaken als een goede integrale aanpak, fasering, financiering, onderhoud en veiligheidseisen komen aan bod. Met zijn brede ervaring als hovenier en ondernemer is Henk een waardevolle vraagbaak en zullen vragen en problemen die leven in de gemeente zeker worden behandeld. 

Lees meer over Henk

 

Sanne Boswinkel is onze coördinator Voeding & Gezondheid. Als journaliste en fanatiek moestuinierder en thuiskok heeft ze de inhoudelijke kennis, communicatieve vaardigheden én de praktische insteek om voor werkelijk elke school een passende moestuin-integratie te kunnen opzetten. Naast de eductaieve mogelijkheden van een moestuin op school (van oogstfeest tot kooklessen) zal zij aandacht besteden aan het belang van een lange termijn strategie: het onderhoudsarm inrichten van de moestuin, hoe om te gaan met de moestuin tijdens schoolvakanties etc.

Lees meer over Sanne

 

Onderwijsadviseur Herman Kolthof

Herman Kolthof is een vakman in organisatieontwikkeling, leiderschap, coaching en strategisch beleid. Hij is als geen ander in staat om de 'team-kant' en de organisatorische strategie van grote projecten en verandertrajecten te belichten. Hoe richt je je team in, werkt iedereen vanuit eigen kracht en vakmanschap en zorg je voor draagvlak voor lange termijn succes in je plannen. Herman Kolthof vertaalt in zijn werk met bestuurders en directies van scholen de 'Rijnlandse principes'; Verbinden, Vertrouwen, Vakmanschap en Inspiratie. Als schooldirecteur introduceerde hij bij een school in Almere al eerder het "natuurlijk leren', een project waar hij met passie over vertelt en ervaringen opdeed waar elke school wat aan kan hebben.

Lees meer over Herman

Doelgroep

De kennissessie is ontwikkeld als middel voor gemeenten, om de vergroening vaan het onderwijs in de gemeente te stimuleren en naar een hoger niveau te tillen. De gemeente kan zelf bepalen welke en hoeveel scholen (schoolldirecteuren, leraren, betrokkenen) er voor de kennissessie worden uitgenodigd. Hoewel de nadruk ligt op basisscholen ('Jong geleerd...') is het seminar geschikt voor onderwijsinstellingen van elk niveau en type en bijvoorbeeld ook voor BSO instellingen de moeite waard. De opzet en invulling van het seminar wordt afgestemd op de groepsgrootte, samenstelling en specifieke wensen van de gemeente. 

Wat kunt u verwachten?

De kennissessie bestaat uit een afwisselende mix van presentaties (kennisdeling), ruimte voor vragen en behandeling van (ingezonden) vragen en struikelblokken en ervaringsuitwisseling. Naast de presentaties zullen de sprekers van De Groene School zeker ook het groepsgesprek stimuleren, zodat scholen ervaringen kunnen uitwisselen en ook van elkáár kunnen leren. Deelnemers gaan naar huis met een goed beeld van wat er in en om de school aan vergroeningsmogelijkheden ligt, concrete tips met betrekking tot de aanpak en implementatie van duurzaamheidsprojecten op school, véél inspiratie, voorbeelden en suggesties voor de aanpak van buitenruimte en de koppeling met het onderwijsprogramma én antwoorden op prangende vragen.  

Duur: 4 uur
Aantal deelnemers: Flexibel (in samenspraak wordt de opzet van de kennissessie afgestemd op de groepsgrootte)
Kosten: 1295,- euro (ex. btw)

 

Terug naar workshopoverzicht

Maak kennis met onze kennispartners:

 NL Greenlabel- Partner van de groene schoolWageningen University- Partner van De Groene School