Brabantse subsidies voor groene schoolpleinen.

Doe nu de school check!

Brabantse subsidies voor groene schoolpleinen.

Datum: 
02-03-2018
Artikeltype: 
Nieuws
Bron: 

Begin dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat de provincie Brabant, in samenwerking met de 4 Brabantse waterschappen en het Prins Bernhard Cultuurfonds en het interbestuurlijk programma Jong Leren Eten, met een subsidie komt om de realisatie van groene schoolpleinen in Noord-Brabant te stimuleren en faciliteren. 

Groene schoolpleinen, zo bepleiten de initiatiefnemers, dragen op positieve wijze bij op diverse vlakken en niveau's. Natuurlijk biedt een groen schoolplein grote voordelen voor de directe gebruikers (leerlingen en docenten). Het is gezonder, aantrekkelijk, leerzaam, goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Een degelijk ontworpen groen schoolplein biedt grote educatieve mogelijkheden en stimuleert creativiteit en inventiviteit. Er wordt doorgaans meer bewogen en minder gepest. Groene schoolpleinen kunnen bovendien de biodiversiteit bevorderen en, door verbeterde afwatering, wateroverlast verminderen. Ze kunnen, mits goed opgezet en georganiseerd, een groene oase vormen en een centrale plek in de buurt met grote sociale waarde. Een plek waar kinderen, ouders en buurtgenoten ook na schooltijd nog graag zijn en elkaar kunnen vinden. Kortom, winst voor iedereen.

De provincie trekt er de komende vier jaar € 1,6 miljoen euro voor uit. Samen met de bijdrage van de andere partners, waaronder €600.000 van de vier Brabantse waterschappen is € 2.500.000 beschikbaar.Dit jaar kunnen de eerste 50 basisscholen daar al van meeprofiteren. Naar verwachting wordt de subsidieregeling in april opengesteld. De partners subsidiëren maximaal 50% van de inrichtingskosten van groene schoolpleinen, tot een maximum van € 14.000 per plein. Om het project te laten slagen, is betrokkenheid en eigenaarschap vanuit gemeenten, school en ouders essentieel.

We hopen dat deze subsidie een nieuwe impuls kan geven voor die scholen die misschien als jaren "denken over...", maar door gebrek aan budget, tijd of kennis de stap nog niet hebben genomen. We hopen bovendien dat het vrijgekomen geld goed en weldoordacht wordt besteedt. Een effectief en duurzaam groen schoolplein vraagt heel veel meer dan een mooie klimboom en een paar kippen... Heeft u als schoolmedewerker of directeur interesse in de mogelijkheden en aandachtspunten van een groen schoolplein? Neem gerust eens contact op voor een kennismakingsgesprek. We beschikken over een breed netwerk van ervaren en gedreven adviseurs die scholen en opvanglocaties kunnen adviseren, begeleiden of ontzorgen. Van het opstellen van een gedegen subsidieaanvraag en het ontwikkelen van een effectief, multi-inzetbaar groen schoolplein, tot en met het opzetten van een duurzaam netwerk van effectieve buurtparticipatie. 

Natuurlijk helpen we ook scholen buiten Noord-Brabant graag bij de financiering en realisatie van een groen schoolplein!

 

Maak kennis met onze kennispartners:

 NL Greenlabel- Partner van de groene schoolWageningen University- Partner van De Groene School