Case: Groenblauw schoolplein voor Dr. H. Bavinckschool in Dordrecht

Doe nu de school check!

Case: Groenblauw schoolplein voor Dr. H. Bavinckschool in Dordrecht

Datum: 
11-11-2020
Artikeltype: 
Intern Nieuws

Na een lange zoektocht naar met name financiering is het eindelijk zo ver: Dr. H. Bavinckschool in Dordrecht heeft een klimaatadaptief groenblauw schoolplein! Al jaren waren er plannen, ideeën en ambities, maar financiering bleef een probleem. In het voorjaar kwam de school via De Groene School in contact met Marianne Greenall (schoolpleinadvies.nl). Met haar hulp is het gelukt om d.m.v. subsidies, fondsen en sponsoring het gedroomde project eindelijk te realiseren. De school heeft met een eigen inzamelingsactie onder de ouders ook nog een mooie bijdrage opgehaald. 

 

DE OPGAVE

Het oorspronkelijke schoolplein van de basisschool was vrijwel volledig betegeld, met slechts enkele speeltoestellen. Het bood weinig uitdaging voor de kinderen, weinig groen, schaduw en educatieve mogelijkheden. Drijvende kracht achter de plannen was leerkracht Joke Snijders, die al jaren droomde van een schoolplein met meer ruimte voor avontuurlijk spelen, de natuur en meer schaduw. De wens om het plein te vernieuwen bleek echter ook onder de rest van het team, als onder de kinderen zelf ook breed gedragen. Iedereen had behoefte aan een meer natuurlijke omgeving op het schoolplein. Daarbij zag men in de aanleg van een groenblauw plein de kans om het bestaande probleem van wateroverlast op te lossen. Door een slecht drainerende ondergrond bleef na hoosbuien vaak veel water op het schoolplein staan. 

Het proces

Het schoolbestuur had al wel budget gereserveerd om de bestaande speeltoestellen te vervangen, maar voor de volledige vernieuwing was meer geld nodig. Marianne begeleidde de school bij de aanvraag van subsidies bij provincie, waterschap en gemeente. Verdere financiering is gerealiseerd met dank aan verschillende (lokale) serviceclubs en andere sponsoren en een inzamelingsactie onder de ouders. 

Marianne begeleidde naast de financiering ook het ontwerpproces, waarbij gezorgd werd dat alle betrokken partijen goed vertegenwoordigd werden. Begeleiding van de projectgroep en ondersteuning in participatie -ook van de kinderen- in het ontwerpproces hebben gezorgd voor een breed gedragen resultaat. 

Marianne Greenall: "Echt een mooie samenwerking met een leuk team!"

Realisatie groenblauw schoolplein dordrecht - het proces 

het resultaat: Het eerste groenblauwe schoolplein van Dordrecht

Van grijs naar groen
Op veel plekken op het plein hebben tegels plaats gemaakt voor biodiverse beplanting. Er is veel ruimte gecreëerd voor avontuurlijk spelen, voor kinderen van alle leeftijden. Een plein waar je kunt klimmen, balanceren, spelen met zand en water en waar je kunt verstoppen en chillen. Daarnaast is het schoolplein een insectenhotel rijker en is er door middel van een regenton opvang van regenwater mogelijk gemaakt. Het regenwater kan worden gebruikt om planten water te geven én er kan door de kinderen heerlijk gekliederd worden op het plein met zand en water. Tevens zal er in een mooie nieuwe moestuin en bloemen-en bijentuin gewerkt kunnen worden.

Een functioneel groenblauw schoolplein
Bij het verwijderen van de betontegels stuitte de projectgroep op een niet drainerende ondergrond. Doordat deze op diverse plekken is uitgegraven, is de verwachting dat regenwater voortaan beter zijn weg naar beneden kan vinden. Er zijn extra bomen bijgeplaatst en voor de reeds aanwezige bomen is meer ruimte vrijgemaakt, zodat deze beter kunnen groeien en meer water kunnen opnemen. 

Water voor de dorst
Als kers op de taart heeft de Dr. H. Bavinckschool subsidie gekregen van Mijn Gezonde School om een watertappunt te plaatsen op het schoolplein. Dit watertappunt stimuleert de kinderen meer water te drinken en hun fles te vullen op het schoolplein. Kortom, een gezonde aanvulling op dit Dordtse groenblauwe schoolplein!

Realisatie groenblauw schoolplein dordrecht - het resultaat

We wensen de Dr. H. Bavinckschool ontzettend veel speel- en leerplezier op hun nieuwe groenblauwe schoolplein. Heeft u ook plannen voor een schoolplein vernieuwing, maar loopt u tegen vragen of problemen aan? Neem gerust contact op via contact@degroeneschool.eu. Wij beschikken over een breed netwerk van specialisten en brengen u graag in contact met de juiste professional om uw project te helpen realiseren!

(Zie ook: "Dr. H. Bavinckschool krijgt een klimaatadaptief schoolplein") 

Maak kennis met onze kennispartners:

 NL Greenlabel- Partner van de groene schoolWageningen University- Partner van De Groene School