Binnengroen: tips verzameld

Doe nu de school check!

Binnengroen: tips verzameld

Datum: 
20-04-2020
Artikeltype: 
Artikel
Expertisegebied: 
Bron: 

In deze tijden van thuisisolatie zit veel buiten spelen, op school tuinieren en samen genieten van groene schoolpleinen er helaas niet in. Maar juist nu, is het voor ieders fysieke en mentale gezondheid van essentieel belang om aandacht te houden voor groen en natuur. Want iedereen knapt er van op.

 

We verzamelden tips, hulpmiddelen en inspiratie:

 

Windowfarming

Een Window Farm is een manier om je raamkozijn om te toveren in een super compacte moestuin. Met een hangsysteem van hergebruikte frisdrankflessen, een kleine aquariumpomp en een simpele timer kun je een bijna onderhoudsvrije productieve mini-boerderij opbouwen in je eigen raamkozijn. Bijvoorbeeld kruiden en eenvoudige bladgroenten (zoals sla en snijbiet) kunnen perfect worden verbouwd in een dergelijk systeem. Bovendien verbetert het de luchtkwaliteit in huis. In onderstaande video krijg je een idee van dit mooie systeem. Bezoek www.windowfarms.org voor info en instructies. 

 

Vierkante-meter-tuinieren

Iedereen die iets van een balkon, tuintje, of dakterras heeft kan vast wel één vierkante meter besteden misen. Het zogenoemde Square Foot Gardening (SFG) is een tuinconcept waarmee je op een vierkante voet (of vierkante meter) een onderhoudsarme, maar zeer productieve moestuin kunt maken. Maak een houten bak, deel hem in, in gelijke vakken en gebruik elk vak voor een ander gewas. Door de onderverdeling kunnen planten dicht op elkaar worden geplant. Afwisseling en slimme combinaties van planten voorkomen ongedierte en ziektes. Doordat er nauwelijk onkruid kan groeien tussen de vakken bespaar je bovendien heel veel tijd!

Vensterbank moestuin

Beschikt u over een zonnige (4-5 uur zon) vensterbank? Dan is een venstermoestuin misschien de moeite waard. Op de website maarnatuurlijk.be vonden we een mooie lijst met groenten die prima op de vensterbank te kweken zijn. Wat dacht u van lente ui, bladsla of rode pepers? Bezoek voor de hele lijst én instructies het artikel op www.maarnatuurlijk.be/vensterbank-groenten

Meer raamtuintjes

De website www.raamtuin.nl staat ook vol instructies en ideeën om zeer compacte raam-tuin-oplossingen te maken. Een leuk project om samen aan te pakken in coronatijd en een betere manier om aan je eten te komen dan het gehamster!

Lees meer over : 

Maak kennis met onze kennispartners:

 NL Greenlabel- Partner van de groene schoolWageningen University- Partner van De Groene School