Luchtkwaliteit klaslokalen drastisch omhoog met planten

Doe nu de school check!

Luchtkwaliteit klaslokalen drastisch omhoog met planten

Datum: 
05-01-2014
Artikeltype: 
Research
Expertisegebied: 

De luchtkwaliteit in Nederlandse klaslokalen is erg slecht en dit heeft grote invloed op leerprestaties, concentratie, welbevinden en gedrag. Er is inmiddels veel onderzoek dat overtuigend aantoont hoe slecht de kwaliteit is en hoe belangrijk een goede luchtkwaliteit is. Het goede nieuws is dat er ook onderzoek is dat aantoont hoeveel verbetering er kan ontstaan door planten in de klas te plaatsen.

 

Frisse lucht? Zet het raam open!

Dat de luchtkwaliteit in een kleine ruimte met 30 leerlingen onder druk staat is logisch. De lucht wordt niet snel genoeg ververst waardoor het CO2-gehalte toeneemt en de luchtvochtigheid afneemt. Ook bouwen allerlei afvalstoffen zich snel op. Leerlingen worden suf van slechte lucht, wat natuurlijk niet goed is voor hun leerprestaties, maar ook voor hun gezondheid. De meest simpele methode om slechte luchtkwaliteit te bestrijden is het openen van een raam. Maar dat kan lang niet altijd in verband met lawaai of  kou.

Hoe groot is het probleem?

Onderzoek van Gezonde Scholen toont aan dat de situatie in de hele Benelux rampzalig is en dat de luchtkwaliteit in klaslokalen vele malen slechter is dan bijvoorbeeld in kantoren of zelfs gevangenissen. 
Ook de overheid is zich steeds meer bewust van het probleem. Op Gezonde School kunnen scholen op allerlei manieren aan het werk kunnen om hun school gezonder te maken. Scholen kunnen hier ook kwalificeren voor het vignet ‘gezonde school’. Ook kunnen scholen hier (beperkte) financiële ondersteuning vinden via het Rijk of via lokale en regionale adressen. De minister kondigde in juni 2013 aan dat alle basisscholen een gratis CO2 meter kunnen krijgen, en dat de aanwezigheid van zo’n meter een onderdeel van het bouwbesluit voor nieuwe scholen zal worden.

Maar, met meten heb je het probleem nog niet opgelost. Wat kunnen scholen, met vaak beperkte budgetten doen? Planten kunnen heel veel doen.

Zijn planten in de klas een oplossing?

In 2011 hebben  Fytagoras en TNO in een interessant onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor verbetering van de luchtkwaliteit in schoollokalen door middel van planten. Dit zou namelijk, met name in bestaande schoolgebouwen, een relatief goedkope en praktisch uitvoerbare oplossing kunnen zijn. Zeker als je ook bedenkt dat het probleem van onfrisse lucht niet alleen wordt veroorzaakt door een te hoog gehalte aan CO2 is, maar ook door heel veel andere fijnstofverbindingen. Denk aan formaldehyde of benzeen. Een leuk bijkomend effect van planten is dat ze geluid absorberen en ook snel een einde maken aan de beruchte ‘gymzaallucht’ die in klaslokalen kan hangen. 

In vier scholen en daarbinnen in 12 klassen zijn drie verschillende situaties onderzocht:

  1. Klassen zonder planten
  2. Klassen met planten, maar waar vrij weinig licht was
  3. En klassen met planten met voldoende licht.

Naar volledige artikel

Maak kennis met onze kennispartners:

 NL Greenlabel- Partner van de groene schoolWageningen University- Partner van De Groene School