Even voorstellen: Suzanne van Ginneken

Doe nu de school check!

Even voorstellen: Suzanne van Ginneken

Suzanne van Ginneken
Datum: 
20-09-2018
Artikeltype: 
Intern Nieuws
Expertisegebied: 

Sinds enige maanden mag Expertisecentrum De Groene School ontwerpster Suzanne van Ginneken tot haar partners rekenen. Suzanne is van oorsprong industrieel ontwerper, gespecialiseerd in ontwerpen voor kinderen, en heeft jarenlange ervaring in het ontwerp en de realisatie van natuurlijke speelplekken. Binnen de Groene School is zij beschikbaar voor ontwerp, maar ook advies en begeleiding van groene schoolpleinen.

Haar missie? 5000 groene schoolpleinen in Nederland. En snel een beetje!

 

Je ontwerpt speelnatuur in alle soorten en maten, je hebt een online cursus ontwikkeld, speelnatuur.nl gestart, een nieuwe Facbookgroep opgericht… je pakt het groots aan in je missie om de Nederlandse schoolpleinen groen te kleuren. Waar komt die sterke drive vandaan?
Ik heb zelf als kind altijd ongelooflijk veel buiten gespeeld en daar zé van genoten en zoveel aan gehad. Als ik dan om me heen zie wat er tegenwoordig van kinderen wordt gevraagd, hoe hun leven er vaak uit ziet... efficiënt en prestatiegericht. Urenlang ‘vast’ zitten in vaak te volle, drukke of slecht geventileerde lokalen. Zó snel gelabeld als ADD-er of ADHD-er wanneer er teveel gestuiterd of gedroomd wordt. En dat terwijl álle onderzoeken uitwijzen dat méér buiten, meer vrijheid en beweging voor iedereen positief werkt... Dan wil ik mensen wakker schudden en gemeenten en schoolteams laten zien dat het écht de moeite waard is, mijn kennis delen om zoveel mogelijk mensen op gang te helpen.

Je hebt een webinar (online cursus) reeks ontwikkeld, kun je daar iets meer over vertellen?
Veel mensen zien wel iets in een groen schoolplein, maar op vrijwel elke school zijn zowel tijd als geld erg schaars. Met deze cursus wil ik op een laagdrempelige manier een start-up bieden. Ik behandel in zes lessen de belangrijkste thema’s. De eerste les is een introductie waarin ik het hele traject doorloop en door middel van voorbeelden, veel gestelde vragen en veelgemaakte fouten een beeld geef van wat er zoal komt kijken bij de realisatie van een groen schoolplein. De overige vijf lessen behandelen specifieke thema’s, zoals de plan- en visievorming, het organiseren en sturen van inspraaktrajecten, de financiering, materialen en veiligheid en het onderhoud en beheer van groene schoolpleinen. Afhankelijk van de reeds aanwezige kennis kunnen mensen zo inhaken bij de cursus.

Het maken van een goed groen schoolplein is niet eenvoudig, kun je dat in een online cursus goed overdragen?
Natuurlijk is er in alle gevallen een bepaalde mate van maatwerk nodig, maar door de jaren heen ben ik ook bij heel veel verschillende organisaties tegen dezelfde vragen, problemen en bezwaren aangelopen. Nu kun je die natuurlijk per geval, in relatief dure adviestrajecten, aanpakken en oplossen, maar eigenlijk is het zonde dat telkens het wiel opnieuw moet worden uitgevonden. Ál die lessen en ervaringen, gemaakte fouten, geslaagde speelobjecten en ingrepen… dat is waardevolle lesstof voor iedereen die met een groen plein aan de slag wil. Ik heb gekozen voor deze vorm om mijn kennis snel, eenvoudig en bovenal goedkoop ter beschikking te stellen. Op basis van de cursus zullen scholen zaken zelf op kunnen pakken, maar ook zeer gerichte en weloverwogen keuzes kunnen maken in het inschakelen van derden voor aanvullende expertise. Het gaat erom grip te krijgen op het traject.

Wat hoop je Binnen de Groene School te bereiken?
Ik vind het goed te merken dat groen, natuurbeleving, beweging, steeds hoger op de agenda kotm te staan. Ik verwacht door krachten te bundelen meer gedaan te krijgen en onderschrijf de missie van De Groene School om een centraal aanspreekpunt te willen bieden om scholen te helpen innoveren en vergroenen. Ik draag graag mijn steentje bij met mijn webinars, en ben beschikbaar voor lezingen, ontwerp en advies.


Wil je meer weten over de webinarreeks van Suzanne, bezoek dan https://suzannevanginneken.nl/webinar/online-cursus-over-groene-schoolpl... of meldt je aan voor de gratis introductiecursus op vrijdag 5 oktober as. via https://suzanne-van-ginneken.webinargeek.com/hoe-maak-je-een-groen-schoo...

Suzanne heeft ook een Facebook groep over groene schoolpleinen waarin vragen gesteld, en ervaringen gedeeld kunnen worden. Praat mee op https://www.facebook.com/groups/2026253704069659/about/

Contact opnemen met Suzanne

Lees meer over : 

Maak kennis met onze kennispartners:

 NL Greenlabel- Partner van de groene schoolWageningen University- Partner van De Groene School