Leven in de brouwerij: Egels

Doe nu de school check!

Leven in de brouwerij: Egels

dieren op het schoolplein: egels
Datum: 
02-11-2017
Artikeltype: 
Blog
Expertisegebied: 

Oktober/november zijn de maanden om volop blad te ruimen in tuin of schoolomgeving. Het blad van het gazon ruimen is goed voor het gras, maar blad en ander tuinafval in de border laten liggen is geen probleem. Het is zelfs beter voor de natuur, omdat het nuttige, kleine dieren de kans biedt te overwinteren.

Vogels, padden en egels kunnen in het achtergebleven blad een nest bouwen en zo de winter doorkomen. Vooral egels bouwen hun nest onder heggen, hout, bladeren en takken en beginnen deze maand aan hun winterslaap. Die winterslaap duurt dan tot april/mei. 

Egels in de buurt zijn niet alleen leuk, maar ook heel nuttig. Egels zijn natuurlijke bestrijders van schadelijke beesten als rupsen, slakken en maden. Zij zorgen voor een natuurlijk evenwicht in uw buitenruimte zonder het gebruik van insectenverdelgers.

We kunnen de egels een beetje helpen door struiken met dichte takken te planten, een composthoop te maken in een afgelegen hoek. Zelfs het nemen van een natuurlijke haag in plaats van een schutting is een diervriendelijk alternatief.Plaats een waterschaal, zodat de egels de weinige keren dat ze wakker worden kunnen drinken. Door deze kleine aanpassingen maakt u van uw buitenruimte een oase voor de winter en gaat de buitenruimte ‘leven’. 

Wilt u écht uitpakken dan kunt u (met uw klas) één of meerdere egelhuisjes maken en plaatsen. Uitgebreide informatie over het maken (of bestellen) en plaatsen van een egelhuis en het aantrekken van deze bijzondere beestjes vindt u op de website van de egelbeschermingBekijk met uw leerlingen hoe en waar mooie 'overwinterplaatsen' te realiseren zijn en zorg voor wat leven in de brouwerij.

dieren op het schoolplein: egelhuisjes maken

 

 

 

Lees meer over : 

Maak kennis met onze kennispartners:

 NL Greenlabel- Partner van de groene schoolWageningen University- Partner van De Groene School