Oogfonds: Buiten spelen tegen bijziendheid

Doe nu de school check!

Oogfonds: Buiten spelen tegen bijziendheid

buiten spelen tegen bijziendheid
Datum: 
05-02-2019
Artikeltype: 
Nieuws
Expertisegebied: 

Bijziendheid (myopie) bij kinderen is een sterk toenemend probleem in Nederland. Een belangrijke oorzaak van de toenemende bijziendheid bij jonge kinderen is dat zij teveel dichtbij kijken (lezen, maar ook veel tijd besteden achter beeldschermen, zoals computer, mobiele telefoon of televisie). Veel buiten spelen traint de ogen en kan bijziendheid voorkomen. Het oogfonds heeft een gratis myopiepakket samengesteld. Ga ook de uitdaging aan en zorg ervoor dat je kind twee weken lang, twee uur per dag buiten is.

 

Wat is myopie?

Een min-bril…. Is dat nou zo erg? Bijziendheid (myopie) lijkt makkelijk op te lossen met een bril. Maar kinderen met -6 of hoger hebben op latere leeftijd de kans van 1 op 3 om ernstig slechtziend of blind te worden!

Myopie is een afwijking van het oog waarbij een min-bril nodig is om scherp te zien. Dit komt doordat de oogbol te lang is. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen vóór het netvlies in plaats van erop en dit zorgt voor een onscherp beeld. Lees meer

Gevolgen van myopie

Hoge myopie (sterke bijziendheid, minimaal -6) verhoogt de kans op een oogziekte op later leeftijd. Eén op de drie kinderen met een sterke minbril wordt later ernstig slechtziend door een oogziekte.

De groei van het oog vindt plaats in de jeugd, maar de echte problemen ontstaan meestal pas op latere leeftijd. Complicaties komen vooral voor bij mensen met een hele hoge bijziendheid (brilsterkte -6 of meer) die een heel lang oog (26 mm of meer i.p.v. de normale 23 mm) hebben. Hoge bijziendheid vergroot de kans op ernstige slechtziendheid. Het gros door myopische maculadegeneratie, maar ze lopen ook meer kans op netvliesloslating en glaucoom. Lees meer

Bijziendheid voorkomen met de 20-2-2-regel

Het Oogfonds adviseert voor kinderen en jongeren wiens ogen nog in ontwikkeling zijn (tot 20 jaar):

  • na 20 minuten dichtbij kijken 20 seconde pauze
  • minstens 2 uur per dag buiten zijn
  • daarnaast raden we aan om minstens dertig centimeter afstand te nemen van beeldschermen zoals tablets

 

Het myopiepakket van het oogfonds richt zich primair op ouders, maar natuurlijk kunnen ook scholen een enorme rol spelen in het voorkomen van bijziendheid bij kinderen. Een goed ingericht schoolplein maakt het voor schoolteams eenvoudiger om méér buiten te doen. Ons team van adviseurs kan u adviseren bij de inrichting én het effectief gebruiken van een groen schoolplein. Neem contact op via contact@degroeneschool.eu voor een vrijblijvend adviesgesprek. 

 

Maak kennis met onze kennispartners:

 NL Greenlabel- Partner van de groene schoolWageningen University- Partner van De Groene School