Vakantie-activiteit: Bouw een insectenhotel

Doe nu de school check!

Vakantie-activiteit: Bouw een insectenhotel

zelf een bijenhotel maken
Datum: 
28-06-2017
Artikeltype: 
Artikel
Expertisegebied: 

Een bijenhotel maken is een leuke activiteit om met kinderen, buiten (tijdens de zomervakantie of op school) te doen. Het is niet al te moeilijk én draagt bij aan de bescherming van de bij (en daarmee de flora in je directe omgeving).

Solitaire bijen en wespen zijn zachtaardige dieren die niet steken. Ze leven alleen en maken elk een eigen nestje. Sommige solitaire bijen (zoals zandbijen) kunnen in groepen nestelen, maar hebben elk hun eigen nest. Bijen en wespen worden zeldzamer. In het huidige landschap worden nectaren stuifmeelbronnen, en degelijke nestgelegenheden erg schaars. Bovendien is het intensieve gebruik van pesticiden een groot probleem voor de insecten die de bespoten planten bezoeken. Het is daarom zeer belangrijk om te bekijken hoe we onze natuuren landbouwgebieden, tuinen, parken en zelfs industriezones op een bijvriendelijke manier kunnen beheren. Wie een bijenhotel maakt, zet alvast een bescheiden stap om bijen te helpen.

Er zijn vele varianten mogelijk als het gaat om het bouwen van een bijenhotel. Als het de bij maar beschutting biedt ind e vorm van veel kleine 'holletjes'. Op de website van Natuurpunt, een onafhankelijke vrijwilligersvereniging die zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen, kwamen wij een fantastische handleiding tegen voor het zelf maken van een bijenhotel, die we graag uitlichten!

Download de handleiding

zelf een Bijenhotel maken

Maak kennis met onze kennispartners:

 NL Greenlabel- Partner van de groene schoolWageningen University- Partner van De Groene School