Voorbeelden van een groen schoolplein

Doe nu de school check!

Voorbeelden van een groen schoolplein

Voorbeelden van een groen schoolplein
Datum: 
04-08-2020
Artikeltype: 
Blog
Expertisegebied: 

De Groene School is een netwerk van groenontwerpers en specialisten, allemaal actief in de ‘vergroening’ van buitenruimte, scholen en kinderopvangorganisaties. We hebben een paar van hun projecten verzameld. Mooie voorbeelden van een groen schoolplein, ter inspiratie!

 

 

 

 

Natuurspeeltuin Oudeland: Participatie & natuurbeleving

Door: Ravottuh (BuurtLAB), Stefan van der Worm

Niet het eindresultaat maar de weg er naartoe stond centraal, bij de ontwikkeling van natuurspeeltuin Oudeland in Rotterdam. Een écht inclusief participatieproject, door en voor de bewoners van de wijk. De natuurspeeltuin werd in opdracht van de Gemeente Rotterdam door stichting Ravottuh opgezet.

In april 2015 startten de uitvoerders, samen met zo’n 10 buurtbewoners en cliënten van een zorginstelling uit de buurt, met het maken van een ontwerp. Een week later begonnen ze gezamenlijk met de aanleg van de speeltuin. Vanaf het moment dat de werkzaamheden waren begonnen, werden er ook meteen elke woensdagmiddag natuuractiviteiten georganiseerd voor de kinderen uit de buurt. Ze leerden zo weer buiten spelen zonder speelattributen: beestjes zoeken, bomen klimmen, in de struiken verstoppen, meehelpen in de moestuin, broodjes bakken boven een vuurtje, schatzoeken, etc. Een groep cliënten van de zorginstellingen in Oudeland werd betrokken bij de aanleg en onderhoud van het terrein. In de afgelopen jaren is de natuurspeeltuin steeds verder uitgebouwd en doorontwikkeld, met o.a. een natuurdoolhof en een samenkomstplek.
Meer info over natuurspeeltuin Oudeland

 
voorbeelden van een groen schoolplein: Natuurspeeltuin Oudeland

Groen schoolplein OBS ’t kasteel: klimaatadaptief avontuur

Door: Suzanne van Ginneken, Speelnatuur

Een groen schoolplein biedt niet alleen enorme sportieve, recreatieve en educatieve mogelijkheden, het is ook nog eens vele malen beter voor de natuur dan een versteend plein. Met de toenemende waterproblematiek (met name in stedelijke gebieden) en vaker voorkomende droge en hete perioden, is een volledig bestraat, grijs plein eigenlijk geen optie meer.

Suzanne van Ginneken, Ontwerpster van speelnatuur, creëerde voor de basisschool 't Kasteel een avontuurlijke, groene wildernis. Een ware kasteelruïne vormt een mooie aansluiting op de locatie en op de ruïne speeltuin in het nabijgelegen Kloosterplantsoen die ze eerder al ontwierp. Daarnaast bevat het ontwerp een wadi (de slotgracht) waarin water van de afgekoppelde regenpijp kan worden opgevangen. Een mooi voorbeeld van hoe duurzaamheid en recreatieve waarde gecombineerd kunnen worden!
Lees hier het hele artikel terug.

 
voorbeelden van een groen schoolplein: OBS 't Kasteel

Kindpark Boekel: Toegankelijkheid & co-creatie

Door: Marianne Greenall, Schoolpleinadvies

Een groen schoolplein vraagt inzet, samenwerking en lange termijn betrokkenheid. Als er iemand is die verschillende partijen hierin samen kan brengen is het Marianne Greenall wel. Met haar organisatie schoolpleinadvies wist zij maar liefst wee schoolbesturen, drie schooldirecties en diverse andere betrokken partijen te begeleiden bij de transformatie van een oude schoolplein naar het nieuwe Kindpark Boekel.

Kindcentrum Octopus, OBS Uilenspiegel en Kindcentrum de Regenboog wilden graag een gedeelde groene leer- en speelomgeving realiseren waar de hele gemeente van zou kunnen profiteren. Om de ambitieuze plannen te realiseren was echter nog flink wat organisatie, planning én fondsenwerving nodig. In november 2019 werd het nieuwe Kindpark Boekel feestelijk geopend. Het is een parkachtige omgeving met volop kansen voor sport en spel, ontmoeting en ontwikkeling geworden. De scholen gebruiken het als groen schoolplein en voor educatie Buiten schooltijd wordt het park door Sporthal de Burcht gebruikt voor sportlessen en ook opvang De Kinderburgt maakt veelvuldig gebruik van het nieuwe Kindpark. 
Lees meer over dit project

 
voorbeelden van een groen schoolplein: Kindpark Boekel

Op zoek naar meer inspirerende voorbeelden van een groen schoolplein?

Neem eens een kijkje bij de Inspiratiemap Groene Schoolpleinen, die stichting Springzaad onlangs publiceerde. De inspiratiemap is een serie thematische fotocollages toegespitst op groene schoolpleinen, bedoeld om iedereen te inspireren en te ondersteunen bij vergroeningstrajecten van schoolpleinen. Het is een bundeling van ruim 20 jaar ervaring in het natuurrijker maken van schoolpleinen en speelterreinen. U kunt voor informatie ook altijd contact opnemen via contact@degroeneschool.eu.

 

Maak kennis met onze kennispartners:

 NL Greenlabel- Partner van de groene schoolWageningen University- Partner van De Groene School