De leukste herfstactiviteiten voor buiten

Doe nu de school check!

De leukste herfstactiviteiten voor buiten

herfsttip-bladermobiles
Datum: 
24-09-2018
Artikeltype: 
Blog

Daar waar bij sommige volwassenen met het invallen van de herfst het chagrijn toeslaat, is het najaar (voor kinderen) misschien wel het allerleukste seizoen! De weersomslag is interessant, de prachtige kleuren nodigen uit tot bijzondere creaties en de herfst nodigt uit tot het bouwen van 'veilige stulpjes' voor bijvoorbeeld egeltjes.

We hebben enkele tips voor u verzameld;

 

Knutselen

De natuur kleurt geel, oranje, rood en nodigt meer dan ooit uit om de creativiteit een beetje te activeren. Linsey balvert, onze Adviseur natuureducatie, verzamelde wat voorbeelden van haar favoriete herfst-activiteiten in nevenstaande collage. Rijg een slinger van verzameld materiaal, kijk wat voor leuke collages en tekeningen je met gevonden bladeren kunt maken, of beschilder de gevonden bladeren, takken of dennenappels tot echte kunstwerken.

Blader-mobile knutselen
Een heel leuk en relatief eenvoudige activiteit is het maken van een 
blader-mobile (zie bovenstaande foto). De stappen zijn heel simpel; verzamel (en verf of versier) bladeren, zoek een mooie stok, schraap hem kaal en verf de stok en dan kun je met touwtjes de bladeren eraan knopen. 

herfsttips-knutselen-groen-schoolplein

 

Op onderzoek uit

Regenmeter | Bron: www.facebook.com/despeurzoekers
Met alles wat er in de natuur gebeurt is het een leuke periode om op onderzoek uit te gaan. Gaat het regenen de komende dagen? Maak je eigen regenmeter om te zien hoeveel regen er nou eigenlijk valt. 

Je hebt een plastic frisdrankfles nodig, een watervaste stift, stenen en een liniaal. Snij de bovenkant van een plastic drinkfles af. Vul de fles met een paar stenen, zodat hij blijft staan als het waait. Vul de fles met water tot net boven de stenen. Zet hier een streep met een watervaste stift. Houd een liniaal bij de fles en geef elke millimeter een streepje. Zet de bovenkant van de fles, die je net hebt afgesneden, omgekeerd op de bovenkant van de fles. Plaats de fles op een open plek. Laat het nu maar regenen. Kijk de volgende dag hoeveel mm water er in de fles zit.

doetip-herfst-regenmeter

 

Bouwen

Egelhuisje
Wist je dat de egel maar moeilijk een overwinterplekje kan vinden? Onze tuinen en parken zijn veel te netjes voor ze. Help de egel een handje en bouw een warm winterhuisje voor hem.

In de herfst gaat de egel op zoek naar een goed plekje om zijn winterslaap te houden. Maak een overwinterplek in een rustig hoekje van de tuin. Gebruik een oude kist of mand met een gat in de zijkant als huisje voor de egels. Je kunt de bovenkant waterdicht maken met dakpannen, takken of een dikke laag bladeren.
Lees meer op: https://www.natuurmonumenten.nl/kinderen/zelf-spelen/bouw-een-egelhuisje

egelhuisje bouwen-herfsttip

 

Tuinieren

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het nog niet te laat om een beetje te tuinieren! Het najaar is een prima periode om bloembollen in de grond te stoppen. Kinderen vinden het natuurlijk heerlijk om daarbij te helpen. Maar zelfs groenten kunnen nog gezaaid worden. Verrassend, wat een variatie aan groenten je nog kunt zaaien èn oogsten voordat de herfst invalt. Denk naast veldsla en rucola eens aan winterpostelein, spinazie en landkers (Barbarea verna). Verder aan kruiden als peterselie, kervel en koriander; van de jonge planten kun je in de winter blijven oogsten. En vergeet die originele Aziatische groenten niet: pak-choi en chinese kool passen perfect in de nazomermoestuin. Lees meer op https://www.groei.nl/moestuin/moestuinkalender/de-nazomermoestuin.

Lees meer over : 

Maak kennis met onze kennispartners:

 NL Greenlabel- Partner van de groene schoolWageningen University- Partner van De Groene School