Doe nu de school check!

Milieu- en natuureducatie

Natuur- en milieu educatie op de basisschool

Spelenderwijs op de basisschool kennismaken met natuur en milieu

Natuur en milieu educatie basisonderwijsIn een tijd van bezuinigen en nadruk op reken- en taal onderwijs, staat natuureducatie vaak onder druk. Toch is aandacht voor natuur- en milieuonderwijs écht de moeite waard. Als basisschool heeft u de mogelijkheid om een bepalende rol te spelen in de bewustwording van uw leerlingen. Over hoe u, op een léuke manier, natuureducatie een vast plek in uw onderwijsprogramma kunt geven, adviseert De Groene School u graag!

Diverse onderzoeken hebben de afgelopen jaren aangetoond dat de natuur een gunstige invloed heeft op de totale ontwikkeling van kinderen. Natuur is goed voor de zintuigen, motoriek, concentratie, denkvermogen en creativiteit. Maar denk ook aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden (door samen buiten spelen) en de bewustwording van kinderen op het vlak van natuur en duurzaamheid.

Natuur- en milieueducatie 

Spelenderwijs kennismaken met natuur, planten, dieren, milieu en ons ecosysteem, duurzaamheid, energie en de voedselindustrie. Er zijn genoeg mogelijkheden om natuuronderwijs een plek te geven in het schoolprogramma, maar hoe zorg je dat dit niet incidentele uitjes en daarmee losse flodders zijn, maar dat de excursies en praktische vaardigheden met regelmaat terugkomen en ingebed zijn in een groter geheel?

Het bepalen van thema's, leerlijnen en leermiddelen en -methoden is een complexe klus. Welke onderwerpen zijn belangrijk en hoe kunnen deze op een leuke en verrassende manier onder de aandacht worden gebracht? Van traditioneel lesmateriaal, tot video's, interactieve spelletjes, proefjes en buitenopdrachten, er is vanalles mogelijk! De Groene School is thuis in het brede aanbod groenonderwijs en kan u in contact brengen met interessante professionals en partijen om uw wensen vorm te geven en - ook op lange termijn- realiseerbaar te maken!

Natuur en milieu educatie basisonderwijs

Wat kan de Groene School voor u betekenen?

Expertisecentrum De Groene School kan u helpen een haalbaar onderwijsprogramma voor Natuur- en milieueducatie te ontwikkelen én te realiseren. Op basis van de mogelijkheden binnen úw school en de wensen van uw team, de ouders en de kinderen, zorgen we samen dat natuuronderwijs een structurele plek krijgt in uw curriculum! U kunt bijvoorbeeld bij ons terecht voor:

›  Het inventariseren van de bestaande situatie, wensen, en verbetermogelijkheden
›  Het opstellen van een totaalplan ter verbetering van het aanbod natuureducatie
›  Het samenbrengen van de juiste partners (ouders, bedrijven) voor realisatie de plannen
›  Advies in de keuze voor, en toepassing van lesmateriaal en methoden
›  Ondersteuning en strategie met betrekking tot eventuele financiering en implementatie
›  Het opstellen van educatieve leerlijnen te gebruiken voor uw natuureducatie binnen én buiten.

 Neem per e-mail contact op met de Groene School om uw vragen met ons te bespreken.

Gerelateerde artikelen

Nieuws

22-06-2021

WORLD CLEANUP DAY 2021 scholen editie

Lees meer »
Blog

22-12-2020

Aanloop naar de Vogeltelling - vogelvoer knutselen

Lees meer »
Blog

17-02-2020

Eenvoudig zelf natuurbingo maken

Lees meer »

Maak kennis met onze kennispartners:

 NL Greenlabel- Partner van de groene schoolWageningen University- Partner van De Groene School