Doe nu de school check!

Voeding & Gezondheid

voeding en gezondheid op school

Van grond... tot mond - De schoolomgeving als waardevolle voedingsbodem!

Natuureducatie, groenonderwijs, voeding en gezondheid

Wát eten we, waar komt het vandaan en hoe ontstaat het eigenlijk? Door Groen & Voeding integraal een plek te geven in de schoolomgeving en het schoolcurriculum, wordt voeding voor de leerlingen op deze school weer iets vanzelfsprekends. De hele cyclus; van zaadje tot op het bord. Een groen, 'eetbaar' plein maakt dat kinderen oog krijgen voor de natuur, kennis over watermanagement en landbouw, kennis over gezond eten. Een eetbaar plein ‘kweekt’ kritische consumenten. De kinderen werken samen toe naar een mooie oogst en vinden elkaar in de keuken.

Expertisecentrum De Groene School kan scholen helpen op een effectieve, educatieve en leuke manier aandacht te besteden aan groen en voeding. Uitgangsconcept is hierbij het 'eetbare plein', maar ook bij (kleinere) deelprojecten, zoals een themaweek, kookworkshop met leerlingen of de realisatie kleine moestuin, kunnen de specialisten van De Groene School u bijstaan van concept tot realisatie.

Het eetbare plein

Het eetbare plein is meer dan een ‘alternatieve beplanting’ voor een schoolplein. Het is een keuze voor een compleet nieuwe manier van kijken naar voeding en het wèrkelijk integreren van voedsel in alle aspecten van het schoolleven. Op het ultieme eetbare plein hangen er nestkasten aan het fietsenhok, staan de bijenkasten op het dak en wonen er kippen in het schuurtje. Als de bel gaat komen de kinderen naar buiten met modder op hun broek en vaak met iets te proeven bij zich dat ze eerder die dag zelf hebben gemaakt. Het plein leert leerlingen over natuurlijke processen, samenwerking, verantwoordelijkheid én natuurlijk over gezond en lekker eten. Het echte oogsten en direct uit de tuin kunnen eten duurt van ongeveer april tot oktober. Maar het eetbare plein biedt docenten en leerlingen het hele jaar door houvast voor fantastische ervaringen, interessante lessen en mooie projecten.  

Expertisecentrum De Groene School- collage Voeding en Gezondheid

Wat kan de Groene School voor u betekenen?

Wilt u binnen uw school meer aandacht besteden aan Groen & Voeding, maar weet u niet goed hoe te beginnen? Expertisecentrum De Groene School kan u helpen een -voor úw situatie - realistisch, uitvoerbaar en passend programma te ontwikkelen. We kunnen u ondersteunen en begeleiden bij:

›  Concept en realisatie van een passend 'Eetbaar plein'
›  Het ontwikkelen van educatieve richtlijnen voor optimale inzet van het eetbare plein
›  Het samenbrengen van de juiste partners (ouders, bedrijven) voor realisatie de plannen
›  Ondersteuning en strategie met betrekking tot de financiering en implementatie
›  Het organiseren van (of adviseren over) educatieve projecten rondom Groen & Voeding, zoals kooklessen

 Neem per e-mail contact op met  met de Groene School om uw vragen met ons te bespreken.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Nieuws

05-02-2019

Iedere organisatie een eigen coach Gezonde Kinderopvang

Lees meer »
Nieuws

05-11-2018

Lekker naar buiten! met subsidie Jong Leren Eten

Lees meer »
Research

27-09-2018

groeneffect.nl: "Kinderen eten gezonder door schooltuin"

Lees meer »

Maak kennis met onze kennispartners:

 NL Greenlabel- Partner van de groene schoolWageningen University- Partner van De Groene School