Workshop Starthulptraject groene schoolpleinen voor gemeenten en procesbegeleiders

Datum: 
14-04-2021
Tijd: 
16.00 - 17.15 uur

Je ziet steeds meer groene schoolpleinen in het land, gelukkig. De meerwaarde van een groen plein heeft zich inmiddels bewezen. Maar er gaat nog wel eens iets verkeerd met ontwerp, aanleg of onderhoud. Gemeenten weten niet precies hoe ze de scholen het beste kunnen ondersteunen. Er zijn (nog) te weinig ontwerpers/hoveniers/schoolleiders/ambtenaren/NME-medewerkers die weten hoe je tot een kwalitatief goed groen schoolplein kunt komen. En dat is heel jammer, want als na een enorme inspanning in geld, energie en tijd er een ‘groen’ plein ligt en het bijvoorbeeld na een half jaar alweer kaal gespeeld is, tja… dan is de teleurstelling groot.

Het Expertisecentrum Groene Schoolpleinen van Stichting Springzaad biedt een (deels online) workshop aan om de start van het traject goed in te zetten, in een samenwerkingsverband tussen gemeenten, scholen en procesbegeleiders. Het is van wezenlijk belang dat scholen goed overdenken waarom ze een groen plein willen hebben en ook hoe en met wie ze dat het beste kunnen aanpakken. Als de visie goed in elkaar zit, scholen weten wat ze willen en er een deskundige ontwerper is gekozen, dan komt het in merendeel van de gevallen goed.

Een goed voorbeeld is de Werkplaats Groene Schoolpleinen in Amersfoort, waar dit starthulptraject is uitgedacht. Inmiddels wordt het ook toegepast in Rhenen en Harderwijk. Deelnemers aan de workshop krijgen in een eerste online bijeenkomst informatie over dit starthulptraject ‘Van pril idee naar eerste werkdag’. Niet alleen inhoudelijk, maar ook hoe je dit als gemeente kunt organiseren en ondersteunen.

Voor degenen die echt verder willen met het onderwerp, is er een tweede, fysieke bijeenkomst op een schoolplein in Amersfoort, die dit starthulptraject al heeft doorlopen. Hier gaan we de diepte in door met elkaar wat casussen te behandelen, zodat iedereen geïnspireerd en met goede bagage weer verder kan.

Wat?

Informatiebijeenkomst en verdiepende workshop over organiseren starthulptraject voor groene schoolpleinen door gemeenten en procesbegeleiders.

Waarom?
Om te voorkomen dat de school de start van het traject niet goed inzet, want dan ligt een mislukking op de loer.

Voor wie?
Gemeenteambtenaren groen/spelen/onderwijs, procesbegeleiders/ontwerpers speelnatuur, NME-medewerkers, regioconsulenten Springzaad

Wanneer en waar?

Online informatiebijeenkomst 14 april van 16.00 tot 17.15 uur
Fysieke workshop op schoolplein in Amersfoort op 30 juni van ±15.00 tot 17.00 uur

Kosten
De eerste online bijeenkomst is gratis.
De tweede fysieke bijeenkomst is voor regioconsulenten van Springzaad gratis, voor partners van Springzaad € 60,- en voor anderen € 75,- ex btw.

Opgeven of meer informatie

Mail naar info@springzaad.nl vóór 1 april 2021.

Maak kennis met onze kennispartners:

 NL Greenlabel- Partner van de groene schoolWageningen University- Partner van De Groene School